Murid-murid Cikgu Mira

Tuesday, 20 September 2011

Gadis! Jangan mudah TERGODA.

Salam....
Hyee!! ( excited lebih yaww )
Entry kali nie sal gadis malaya di luar2 saneee..ehem3, mira pon gadis =))


Selalu kita tgk kan si gadis suka sgt tergoda kalau laki tu senyum kat dia, lps tu mula la perasan n bkata " eh mamat ensem tu senyum kat aku lah! " yg kawan dia pon lyn jerrr "oke"


Tak pon kalau kat kolej or tmpat kerja korg " eh mamat tu pkai kete bmw laaa! kan untung kalau dia boyfie aku"
Erk! kalau dia bw kete bapak dia or boss dia cmne? korg still nk admire ke kat dia?? teeeeeeetttttttt!


Soo, kepada si gadis, xperlu lah korg nk tergoda dgn sifat zahir yg lelaki tu ade. Kadang-kadang spandangan zahir tu x seiring dgn kebenarannya. Even kalau korg dah ade boyfie pon, trime la dgn seadanya. x perlu demand nk suh boyfie korg ade kete, pkai hp mahal, byk duit, lain la kalau dia anak tan sri ke, dato' ke...No wonder la kannnnnn~ untong laaaa


Jom mira nk share tips yg ade nie =)


1.  Jangan terlalu mabuk cinta.


Yela zaman skang kan sume femes bab kapel2 nie.tambah2 bile dh ade 'MUKABUKU' nie kan.lagi la...kalau yg jenis tgah mabuk cinta tu kalau boleh sume nk post kat wall gf/bf dia.nk tunjuk yg org tu kepunyaan dia. so xde org leh kacau. bg dia satu dunia tau yg dia tu kapel. * mcm xleh msg kat hp kan. tp egt la, wahai si gadis jgn terlalu taksud dgn cinta. Lelaki mmg suke lontarkan kata-kata cinta, si gadis pula jgn la berkhayal b'panjangan. Ingat! berpijak pd bumi yg nyata!


2.  Jangan terhasut dgn keinginan.


Haaa..yg nie. pada gadis, awak xperlu la terlalu berharap utk dpt kan jejaka pilihan hati andai kata si jejaka tu  x lyn, selalu lyn byk perempuan. alamatnya korg makan hati je bile tgk jejaka pilihan korg tu lyn pompuan lain. Ape-ape pun siasat dahulu latar belakang jejaka tu, kenal dulu hati budi. Pada yg single, tak perlu terburu-buru. Jodoh awak dh ditentukan Ilahi. InsyaAllah. =)


3. Jangan terlalu teruja dgn populariti.


Famous?? Gadis jgn terlalu teruja bile dpt dekati dgn lelaki yg popular kt sekolah/kolej/tmpat kerja kamu. Mentang2 la dia ensem,kaya sume org nk rapat dgn dia terus nk trime cinta dia. Pd awalnya kamu kenal pon x sgt kan, mane tau ntah2 dia ade sikap yg menjengkelkan. Yelah, bkn semua org sempurna, ttp ade kekurangannya kan.


4.  Jangan pandang hartanya.


Kalau jejaka pilihan kamu kaya punyai kereta mewah, kamu dh mula bygkan yg indah2. Sedarlah, harta hnyalah pijaman, blm tentu kekayaan membawa kamu bhagia berpanjangan.


5.  Jangan terpengaruh dgn situasi.


Jgn terlalu terdesak mencari cinta. Kamu tau yg kawan2 kamu semua tgh asyik bercinta sedangkan kamu tiada kekasih pon. Kamu pula nk syg n disygi dan terus terima lelaki yg belum tentu jodoh kamu. Bersabar lah, Allah ciptakan manusia berpasang-pasangan, teruskan berdoa utk bertemu dgn Mr Right kamu!


6.  Jangan percaya dgn 'benda karut'


Maksud mira ialah benda karut tu mcm zodiak dlm majalah tu, kononnya kekasih kamu bosan dgn kamu, akan ditinggalkan. hey hey, itu hanyalah tafsiran zodiak kamu. andai kata kamu serasi dgn pasangan kamu, x perlulah terlalu taksub dgn zodiak tu.




Kesimpulan yg mira boleh buat setiap drp kita akan bertemu jejaka dunia akhirat kamu. Lambat atau cepat semua tu jodoh kamu. mmg kita ckp ade jodoh ade la, tp kita perlu berusaha juga bkn tgu jodoh dtg dgn sndri kan. Ape yg berlaku dlm dunia nie semua ade hikmah sebaliknya. GADIS sekalian, jikalau dh ade pasangan sendri, jgn terlalu sygkan 100% pada kekasih kamu, simpan sikit syg tu utk dri sndri, utk keluarga dan utk Allah SWT. 


Sentiasa lah bersujud padaNya, mohon pdnya kebahagiaan dunia dan akhirat.


Trime kasih sbb baca entry nie! =))




Thanks for reading. Please come again and read my new entry. (^^,)

6 Charming People Comment:

solihynramly said...

percaya zodiak tu mcm bnde2 khurafat je

al_hakim said...

nak try la senyum kat sesape...ade tak yg tergoda...hehe

AmirahSM said...

solihin: yups btol!

hakim: hahah.yela dia kan ensem =p

shazmir said...

yup thats right>>

cun awk cun..!!
xyz4mir.blogspot.com

Fad said...

percaya pada zodiak boleh memesongkan akidah..psstt..betol3x..jgn cepat perasan dgn mamat2 tu..xsume boleh pakai..huhu..follow sini si cantik..:)

nur hidayah isa said...

biasala tu lumrah perempuan...hihi