Murid-murid Cikgu Mira

Tuesday, 8 May 2012

Cara mudah tampal manik pd tudung bawal



Assalamualaikum...

Entry mira tak habis2 sal tudung kan kan kan..
Memang la, sebab mira pon pkai tudung, so banyak tentang tudung la. heee
Oleh kerana mira ada tudung bawal yg kosong dan banyak warna, jadi mira dengan suka hati tambah sendiri manik di atas kepala. Mudah!


Beli manik tampal tu kat kedai yang ada jual barang2 jahitan atau kedai yang ada org jual barang2 hantaran tu, banyak pilihan. Pilih mana yang berkenan d'hati. Kalau mira, mira pilih yg banyak manik tapi corak yang simple. 

contoh macam ni

Mula2....

Tudung dibentukkan segitiga. Tanda betul2 atas kepala tu bg "center", pastu lekatkan. Kedudukan manik tu ikut suka la nk ke depan ckit ke, ke belakang ckit ke, janji nanti dah lekat jadi cntik jee. 

Seterika sekali sahaja. Sebabnya nak bagi manik dan plastik tu melekat betul2 kat atas tudung tu. Pastikan suhu seterika tidak terlalu panas.

Kemudian, tudung yang dilipat segitiga tadi dibuka semula, pastikan tudung tu dilapik dengan tudung yang sama di atas manik tu semasa seterika. Plastik manik jangan dibuka dan seterika sehingga manik tadi betul2 melekat pada tudung.

Plastik manik ditarik perlahan-lahan. Kalau manik tu ada yang tak lekat lg, seterika semula bersama plastik sehingga betul2 melekat.

Untuk kesan yang lebih baik, seterika sekali lagi di atas manik tadi.

Terbalikkan tudung, seterika di belakang manik. Okey, SIAP!

Taraaaaa!!  Tadi mira buat kat tudung adik, atas tu tudung mira. ngee~


Senyumlah selalu! Pasti sentiasa muda atau perasan muda. #hewhew


Sebelum tu, jom tgk entry ini >>> Contest Precious Colour <<<





Thanks for reading. Please come again and read my new entry. (^^,)

17 Charming People Comment:

FiQa said...

kak mira, cantiknyaaaa...

cam nak cuba, hehehe...

kat SP ni, kedai mane ade jual eh??

dlm harga berapa manik2 camtu???

ezzamalik said...

Wow mudahnyaaaaaa

kura said...

oh. oh. style! innovasi ni :0

ELeEa said...

tq...nice info...nnti leh try buat sndiri =)

AmirahSM said...

@FiQa iqa akak bli kt taiping, hrga dlm rm10-12 cmtu je..kt sg ptni xtau ktne..hee

@ezzamalik mmg pun..hee

@kura nak gak ke? hehehe

@ELeEa jimat! plus cntik! ;)

Cik Cammy Lia said...

dh lama x pakai tudung bawal nih.. lam drawer tu dh berhabuk agakny ehihi...pape pon mmg cntk awk buat gtu :-)

Nadhira Izzati said...

eh cantik lah :) nak tanya, kalau cuci, manik tu tak tanggal ke?

CiK DyDy said...

@Nadhira Izzati jgn bsuh guna mesin, bsuh tudung2 or shawl cukup sekadar rendam je ;)

Anis Adila Aris said...

wuu...comel2..
kena cuba buat nie..hehe

wawa abdullah said...

nice..nnt sy boleh cbe kat tudung sy plak..huhu :)

AmirahSM said...

@wawa abdullah gud! hee

jhaydan casalin said...

nice talent,so creative,
dhelfani casalin

jhaydan casalin said...

so creative.

AmirahSM said...

@jhaydan casalin thnks =)

azilamanik said...

cantiknye... :)

BABY IDAMAN said...

Manik Tampal DMC..bukan dibuat dari plastic
1 pack ada lebih kurang 1400pcs..harga mengikut size.
1) DMC hot fix starting RM7/pack
2) original Swarovski RM3/pc
3)sticker manik/baldu starting RM13
4) Mesin steam press (mesin tampal manik) RM750

more details whatsapp 0136181906 atau https://www.facebook.com/KedaiOn91Malaysia atau direct ke link album hotfix https://www.facebook.com/media/set/?set=a.794294630584815.1073741845.765928683421410&type=3

lyea fizze said...

Kenapa ya manik saya tetap tertanggal. Saya guna alat penekan manik. Lepastu saya akan iron manik tu alas kertas semula sampai gam pada diamond tu cair(jadi kaler hitam, means gam dia dah cair) then saya sidai, lepas 2 3 hari saya dapati manik tu sudah tercabut, pastu meninggalkan bekas tompol hitam(gam cair haritu), macam mana ya?